Berlin No More Walls

This page is unfortunately not available in English

Bezienswaardigheden | Hotels en hostels | Vervoer naar Berlijn | Weer in Berlijn

Bezienswaardigheden

Hieronder onze top 20 van bezienswaardigheden in Berlijn. Ze zijn niet gerangschikt volgens belangrijkheid.

1) East Side Gallery


foto East Side Gallery

De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse muur dat na de Wende vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd.

Het stuk ligt tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg en parallel aan de rivier de Spree.

De beschilderingen zijn meestal aangebracht met graffiti, en gaan over politieke zaken na de Wende.

--> Meer foto's
--> Officiële site


2) Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße.

--> Meer foto's


3) Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Gebouwd in 1788 naar het model van de Propyleeën. De poort staat aan de Pariser Platz.

In de jaren 60 van de 20e eeuw werd de Berlijnse Muur aan de westzijde langs deze poort gebouwd. De Brandenburger Tor stond in de Russische sector. Het was dertig jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen.

Na de val van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd. Nu is de poort het symbool van de Duitse eenheid en van Berlijn. De loop van de Muur is met stenen in het wegdek aangegeven.


4) Natuur
Tiergarten park
Botanischer Garten
Zoologischer Garten
Tierpark Friedrichsfelde

Großer Tiergarten
Het park Großer Tiergarten ligt in het centrum en is het grootste park van Berlijn.
Tiergarten is 210 hectare groot.
Botanischer Garten
De botanische tuin behoort met een oppervlakte van 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld en is de grootste op het vaste land van Europa. De botanische tuin is verbonden met het Botanische Museum.


Zoologischer Garten
Zoo Berlin is een van de oudste dierentuinen ter wereld en ligt in het centrum van Berlijn.
De dierentuin is 35 hectare groot en de soortenrijkste ter wereld.Tierpark Friedrichsfelde
Tierpark Berlin is de 2de dierentuin in de Duitse hoofdstad Berlijn en gelegen in het stadsdeel Lichtenberg.


5) Rijksdag

Rijksdag

Rijksdag

Het Rijksdaggebouw is het huidige Duitse parlementsgebouw. En is in de Rijksdagbrand van 1933 zwaar beschadigd geraakt.

Toen in oktober 1990 Oost- en West-Duitsland herenigd werden, vergrootte dit de ambitie de Reichstag opnieuw te gebruiken als parlement.

In deze periode vond aan het gebouw een architectonische aanpassing door Sir Norman Foster plaats, met de constructie van een transparante koepel op het midden van het dak.

--> Meer foto's
--> Verpakking Rijksdag


6) Tempelhof
Tempelhof

Tempelhof is een voormalige luchthaven in Berlijn. Hij werd op 30 oktober 2008 gesloten.

De huidige luchthavens zijn Tegel en Schönefeld.

--> Meer foto's


7) Duivelsberg
Duivelsberg

Duivelsberg

De Teufelsberg is een 115 m hoge puinberg in Grünewald. Er werd tussen 1950 en 1972 26 miljoen ton bouwafval gestort. In 1976 werd op deze berg afval een groene zone aangelegd.

Op de belangrijkste zuidwest top werd door de Amerikaanse strijdkrachten een geheim radar-afluisterstation gebouwd. Daarnaast zijn er een ganse reeks van vrijetijdsmogelijkheden zoals rotsbeklimmen, rodelbaan, tennis, zwembad, enz. De Teufelsberg behoort tot een van de hoogste punten van Berlijn.

Het voormalige spionagestation werd in 1992 door de Amerikanen opgedoekt.Vanaf 1994 gebruikte Berlijn deze installatie voornamelijk voor opvolging en bewaking van burgerluchtvaart.

--> Meer
--> Meer foto's


8) Alexanderplatz
Alexanderplatz

De Alexanderplatz, is een plein en verkeersknooppunt in het oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte en is vernoemd naar Tsaar Alexander I. De fontein op het plein is lokaal een bekende ontmoetingsplaats.
Vlakbij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm (televisietoren).

In de DDR-tijd was het plein het kunstmatig gecreëerde centrum van Oost-Berlijn, met aan het plein belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten.


9) Mauermuseum
Mauermuseum

Het Museum Haus am Checkpoint Charlie (ook Mauermuseum genoemd) in Berlijn gaat over de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog.

De tentoonstelling laat vooral de geschiedenis van de Berlijnse Muur zien. Ook is er een expositie over het slopen van de muur in en na 1989. Er is aandacht voor geweldloos verzet en vreedzame revoluties. En er zijn diverse filmvoorstellingen.

Het museum, dat tot de meestbezochte musea van Berlijn behoort, is gevestigd aan de Friedrichstraße.


10) Holocaust monument
Holocaust monument

Het Holocaust-Mahnmal in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken met een hoogte van 20 cm tot 4,5 meter. Eronder is er een expositieruimte.

--> Meer foto's


11) Tacheles
Tacheles


In Berlijn droeg een bekend warenhuis de naam Het Kunsthaus Tacheles. Het warenhuis raakte zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. In 1990 trokken krakers in het gebouw.

Vandaag is het een cultureel centrum in de Joodse wijk van de hoofdstad. De plek biedt naast talrijke kunstobjecten ook plaats voor horeca, ateliers, een bioscoop en een tentoonstellingsruimte.

--> Meer foto's


12) Potsdamer Platz
Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen in het centrum van Berlijn.

In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Na de afbraak van de Muur in 1989 ontstond er de grootste bouwput van Europa. En ontstonden veel nieuwe gebouwen.

--> Meer foto's


13) Fernsehturm
Televisietoren

De Fernsehturm is een televisietoren in Berlijn. De toren is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. De toren staat bij de Alexanderplatz en in voormalig Oost-Berlijn. Hij is gebouwd tussen 1965 en 1969.

Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken. Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. Het restaurant draait in een half uur geheel rond. De televisietoren is een populaire attractie voor toeristen en er zijn vaak lange wachtrijen. De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. De lift waarmee de bezoekers naar boven kunnen gaat in 40 seconden van beneden naar boven.


14) Honeckerbunker Objekt 17/5001
Honeckerbunker

Begin de jaren 70, in het midden van de Koude Oorlog, werden Oost en West steeds verder bewapend door o.a. langeafstandsraketten. Het werd voor het DDR-regime steeds duidelijker dat men op het ergste moest voorbereid zijn.

In 1971 werd begonnen met de plannen van de Honeckerbunker.

Helaas niet meer open voor publiek

--> Meer
--> Meer foto's


15) Shopping in Berlijn
Winkels in Berlijn

Wil je winkelen in Berlijn? Geen probleem. In Berlijn vind je meer dan genoeg winkels.

Meer info: bekijk deze sites eens:
--> Youropi: Winkelen in Berlijn
--> Berlijn-blog: Winkelen in Berlijn
--> Berlijn-Duitsland: Winkelen


16) Slot Charlottenburg
17) Berlin Hauptbahnhof
18) Nikolaiviertel
19) Siegessäule berlin
20) DDR museum

Meer informatie op wikipedia.